چرا اسم سیپییوهای اینتل اسم دریاچست(Lake)؟
حتما موقع خرید متوجه شدید که سیپییوهای چند نسل اخیر اینتل همگی اسمی از یک دریاچه دارند مثل کامت لیک (Comet Lake). تا آخر این مطلب قراراست باهم بررسی کنیم که این اسم گذاری دلیل و منطق خاصی دارد یا خیر؟ از کجا این راند اسم گذاری شراع شده است؟ و اینکه چرا به اسم دریاچهها ادامه میدهد.
علت این اسم گذاری اینتل این است که از نقض علامت تجاری خودداری کند. این کار را شرکتهای دیگر هم با کمی ذوق انجام میدهند مثلا گوگل ورژنهای مختلف اندروید را تا مدتی از روی شیرینیهای مختلف جهان نام گذاری می کرد و اپل هم برای اسم گذاری ورژنهای مختلف مکاواس از گربهها و مکانهای مختلف ایالت کالیفرنیا استفاده میکرد. از آنجایی که این اسمها نمیتوانند به عنوان علامت تجاری ثبت بشوند، بعدا برای این شرکتها بخاطر استفاده از این اسمها مشکلی پیش نمیآید.
اینتل چطور اسمها را انتخاب میکند؟
اینتل برای هر نسل از سیپییوهایش اسمی را انتخاب میکند که بنظر میآید اسم یک دریاچست. مثلا نسل ۸ پردازندههای اینتل با اسم کامت کافی لیک راهی بازار شدند و نسل ۱۳ با اسم رپتور لیک. بعضی از این لیکها (دریاچهها) اسم دریاچه واقعی هستند. مثلا شما اگه Comet Lake را توی گوگل مپ سرچ کنید، با یک دریاچه در اوهایو آمریکا مواجه میشوید.
اینتل این روند را در محصولات دیگرش هم استفاده کرده مثل استفاده از اسم شهرها.
البته این اسمها همیشه هم به دریاچههای واقعی اشاره ندارند مثلا اسم راپتور لیک (Raptor Lake) به این خاطر برای نسل ۱۳ انتخاب شده که قدرت این نسل از سیپییوهای اینتل را به رخ بکشد. یا مثلا کافی لیک بخاطر این انتخاب شده که توی جلسه همه خسته بودند و داشتند قهوه میخوردند
در اینتل چه کسی اسمها را انتخاب میکند؟
این اسمها را قبلا مهندسانی که سیپییو را طراحی میکردند، انتخاب میکردند که منطقی هم هست. خودشان طراحیش کردند حالا هم باید برایش اسم انتخاب کنند. اما الان چند وقتی است متخصصین بازاریابی اینتل این وظیفه را به عهده دارند. علتش هم بازاریابی و کمپینهای فروش هستند که به سود و در نتیجه رشد و توسعه اینتل کمک میکنند. این اسمها میتوانند با ایجاد حس قدرت و سرعت و یا حتی تحریک کردن حس کنجکاوی که منجر به تحقیق درباره کالا میشود، فروش محصولات را بیشتر کنند.
البته یک دلیل دیگر هم دارد که به جنگ جهانی اول برمیگردد. در جنگ جهانی سران ارتشها برای هر عملیات اسم خاصی انتخاب میکردند و اینگونه میشد تا حدی از لو رفتن نقشه و اطلاعات و در نتیجه شکست خوردن ارتش، جلوگیری کرد.
این اسمها بطور مستقیم نمیگویند که مربوط به کدام نسل هستند و از این لحاظ خیلی میتوانند به جلوگیری از افشای اطلاعات محرمانه پروژههای آینده به خارج از کمپانی کمک کنند. افشای این اطلاعات به خارج از کمپانی میتواند برای شرکتهای رغیب سودمند باشد.
با استفاده از این اسمها فقط مهندسینی که روی پراژه مشغول هستند، میدونند که دارند درباره چه چیزی حرف میزنند و از افشای اطلاعات تا حدی جلوگیری میشود.
چرا اینتل نمیتواند از اسمهای دیگر برای سیپییوهاش استفاده کند؟
اینتل برای سیپییوهایش از اسم دریاچهها و برای یکسری کالاهای دیگر هم از اسم شهر و کوه استفاده کرده. اما چرا این اسمها را انتخاب کرده و اسم دیگری نذاشته است؟
این مشکل فقط برای اینتل نیست و همونطور که اشاره شد، اپل هم برای انتخاب اسم برای سیستم عامل دسکتاپش، از اسم مکانهای دیدنی کالیفرنیا استفاده میکند و قبلا هم از اسم گربههای بزرگ استفاده میکرد. قطعا هرکسی میتواند از اسمهای هیجان انگیزتری استفاده کند.
علتش این است که اینتل در دهه نود میلادی همینکار را کرد و یک اسم خیلی هیجان انگیز برای مادربردش انتخاب کرد. این مادربرد اسمش بتمن ریونج (Batman’s Revenge) بود. این انتخاب اسم باعث شد تا اینتل با مشکلات قانونی روبرو بشود و مجبور بشود که اسم مادربردش را عوض کند.
چون این اسمها نمیتوانند مشکلات قانونی بوجود بیاورند، شرکتها سراغ این اسمها میروند.
چطور بفهمیم سیپییوی ما از کدام دریاچست؟
برای این کار باید مدل (کد) سیپییوی خودمان را در گوگل سرچ کنیم و از آنجا به وبسایت اینتل برویم که مشخصات کامل سیپییو را گفته است.
برای اینکه کد سیپییو را بفهمیم، کافی است که روی Taskbar کلیک راست کنیم و به Task Manager برویم. از سربرگ Performance به قسمت CPU برویم و در آنجا میتوانیم مدل سیپییو را ببینیم و توی گوگل سرچش کنیم تا مشخصات کاملش را بدست بیاوریم.
ما با این اسمها چکار داریم؟
همانطور که اشاره شد، این اسمها صرفا کد نیم (code name) هستند و ترتیب و الگوی خاصی ندارند و در کنار این اسمها هر سیپییو کد خاص خودش را دارد (مثلا ۱۳۹۰۰) و ما اگر اسم هر نسل را ندانیم تا وقتی که بتوانیم تشخیص بدهیم هر سیپییو از کدام نسل است، برایمان مشکل خاصی پیش نمیاید و میتوانیم سیپییوی مناسب خودمان را براحتی انتخاب کنیم.